A BENTO avagy szebben: OBENTO

Aki már volt japán étteremben, tudja, hogy a japán étkezésekben nem a mennyiség, hanem inkább a sokféleség játszik nagyobb szerepet. Sok kicsi adagban, több féle ételt fogyasztanak, ezért nagyon változatosnak mondható az étrendjük. Ez nem azt jelenti, hogy a japánok madáradagokat ennének, éppen ellenkezőleg, meglehetősen sokat esznek, de viszonylag lassan és sokfélét. Ennek a sokféleségnek köszönhetően, hamarabb jön el a jólakottság érzése is, hisz egy ízkavalkád éri az ízlelőbimbókat. Ahogy mondják a japánok: manzoku azaz kielégülés, ami elég furán hangzik a mi nyelvükön. Emellett távol-keleti barátaink kifinomult szépérzékkel is vannak megáldva, mely a gasztronomiájukban is tükröződik. A bento készítésénél is nagyon oda figyelnek, hogy minél szebb küllemű, egészségesebb menüket hozzanak létre. Étkezéseik 99%-ban elengedhetetlen a fehér rizs és majdnem minden esetben fogyasztanak zöldségfélét is. Ne ijedjen meg senki, ha úgy érzi, hogy nincs tehetsége az ilyesmihez, gyakorlás teszi a mestert. Arról meg már nem is szólva, hogy a japánok közül is vannak, aki lemaradnak honfitársuk tehetsége mögött, de ők is bentot visznek magukkal a munkába, iskolába, mert praktikus és olcsó. Amellett, csak a fantázia szabhat határt, hogy mi kerüljön a bentoba. Nem hiszem, hogy mindig hűen japán ételt kellene bele készíteni, elvégre magyarok vagyunk. A mi konyhánkban megtalálható ételeket is szállíthatjuk benne.


manekijapanshop@gmail.com